Kategóriák

3 alapvető webdesigner-eszköz vállalkozóknak

Felteszünk két cseles kérdést: vállalkozóként van-e időd beleásni magad a webdesign rejtelmeibe? Szeretnéd-e, hogy aki meglátja a honlapod, az száját tátva böngésszen tovább? Az elsőre valószínűleg nem a válaszod, míg a másodikra igen. Ha így van, az alábbi három tippünk segítségedre lesz a webdesign alapjainak kellő megismerésében.

Meglepődnénk, ha a második kérdés esetében nem az igen lenne az első gondolatod. Ugyanakkor azon is, ha pénzügyi tanácsadóként vagy éppen esküvőszervezőként naponta órákat tudnál eltölteni a webdesign megismerésével.

Amennyiben nem üzletszerűen foglalkozol a webdesignnal, elég nagy rá az esély, hogy sokmindent előrébb valónak gondolsz.

Van egy rossz hírünk.

A webdesign kulcsszerepet játszik a honlapod hatékonyságában.

Vagyis nem hanyagolhatod el, ha sikeres akarsz lenni. Nem teheted félre, mint a mosogatásra váró, használt bögrét, hogy „majd később foglalkozom vele”.

Van egy jó hírünk is. Sőt, rögtön kettő is.

  1. Mutatunk 3 eszközt, amellyel néhány perc alatt beleshetsz a webdesignerek munkaasztalára.
  2. A Wezzpage weboldalszerkesztője rengeteg webdesign-lehetőséget kínál, hogy olyan honlapod legyen, ami nemcsak a látogatóidnak tetszik, hanem neked is. Vagy fordítva; amely nemcsak neked tetszik, hanem az olvasóidnak is?


Webdesign - tipográfia és ceruzák a Wezzpage weboldalszerkeszto blogján

Figyelmeztetnünk kell azonban, hogy noha a lentiek azt a látszatot kelthetik, a webdesigner munkája könnyű, bárki által elvégezhető, ez a látszat csalóka.

Egy webdesigner ugyanis nemcsak a színekhez vagy épp a képekhez ért, hanem tudja, mi fán terem az online marketing, a webfejlesztés vagy épp a grafikusi munka.

Mivel ennyi mindenre egy vállalkozónak aligha van ideje, ezúttal arra vállalkozunk, hogy néhány fontos alapkövet bemutatunk. Ezen felül mindegyik pont végén megtudhatod, a Wezzpage honlapszerkesztő adminfelületén hol találod a vonatkozó eszközöket.

Színek

Lehet, hogy elsőre furcsának, mi több talán ostobaságnak – avagy túl egyszerűnek – hat, de a webdesing alfáját és ómegáját a színek jelentik.

Igen, a színek.

A színek segítenek ugyanis, hogy egy honlap (vagy bármi más, pl. egy e-book vagy egy brosúra) első pillantásra harmonikus legyen.

Kellemes legyen ránézni.

Ez segít abban, hogy valaki ne kattintson rögtön a kilépésre, hanem elolvassa az első sort a weboldaladon, és te esélyt kapj a bizonyításra.

A harmonikus színek kiválasztása nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Ha például kézművességgel, fotózással vagy épp DIY-megoldásokkal foglalkozol, akkor valószínű, hogy neked könnyebben fog menni.

Ha nem így van, ne ess kétségbe, hiszen a különböző színpalettákat bármikor segítségül hívhatod.

Ezt a cikket nem azért írtuk, hogy megismerd a színelméletet vagy épp a színkört, sokkal inkább azért, hogy felhívjuk a figyelmed arra, hogy a színek fontosabbak, mint gondolnád.

Pro tippek: színharmónia és kontraszt

Azok a színek, amelyek harmonizálnak egymással, jellemzően egymás mellett helyezkednek el a színkörön és persze a különböző színskálákon.

Ha bizonytalan vagy benne, mely színek harmonizálnak a céged alapszínének választott színnel és árnyalattal, támaszkodj erre.

Színskála minta a Wezzpage weboldalszerkeszto blogján

A színharmóniával ellentétben a kontrasztos színek jellemzően a színkör ellentétes pontjain helyezkednek el. Ezeket nevezzük komplementerszíneknek.

Akadnak viszont olyan színek és színpárok, amelyeket óvatosan kell kezelni, például a kulturális különbségek miatt. Vagy, hogy kézzel foghatóbb példát adjunk: noha a zöld és a piros komplementerszínek, egy weboldalon háttér-betűszín párosként alkalmazva nemhogy pocsékul, de idegesítően hatnak.

Fun fact: tudtad, hogy míg nálunk a fekete a halál és a gyász színe, addig tőlünk keletebbre az élet, a béke és az ártatlanság jelképe? És persze pont fordítva.

Szabad színválasztás a Wezzpage-dzsel

Felismerve a színek ellenállhatatlan erejét és jelentőségét, tavaly úgy döntöttünk, hogy kezetekbe adjuk a webdesign egyik legfontosabb eszközét.

Immár csaknem egy éve szabadon választhattok színeket a honlapotok szinte bármely részéhez, legyen az a címsor vagy a szöveg színe, a háttér vagy épp a táblázatok sorainak színe.

Nincs más dolgod, mint a Wezzpage weboldalszerkesztőben a Megjelenés menüpontra kattintani, és máris kedvedre változtathatod a honlapod színeit, hogy weboldaladból percek alatt bevételszerző színezőt kreálj.

Tipográfia

A tipográfia egyszerűen szólva az alkalmazott betűk tudománya. A célja, hogy egyszerre esztétikus és célszerű betűtípusokat és betűcsaládokat alkosson és alkalmazzon.

Neked azért fontos, mert a megfelelő betűtípus és tipográfiai megoldás segít a weboldalad olvasóinak a szöveg olvasásában és értelmezésében.

A tipográfia szabályai folyamatosan változnak, rendszerint az aktuális használati eszközök, trendek, továbbá az egyedi ízlés és részben a hagyományok alakítják.

Betűminták a Wezzpage weboldalszerkesztő blogján

Ha például előkeresel egy 10-20 évvel ezelőtti nyomtatott újságot, legyen az napilap vagy magazin, egészen más betűtípusokat láthatsz, mint manapság a weboldalakon.

A jól kiválasztott betűtípus segíti az információ közlését és megértését.

Mindemellett a tipográfia nemcsak a betűtípusokról szól, hiszen betűk és a vizuális megjelenés összhangját keresi, ide tartozik tehát a betűk formázása – például a félkövér – is.

Amikor betűtípust választasz, elsősorban ezeket a szempontokat vedd figyelembe:

  • legyen figyelemfelkeltő
  • legyen jól és könnyen olvasható
  • teremtsen egységet
  • segítsen a tagolásban
  • segítsen a fontos részek kiemelésében
     

Pro tipp: ne csak a betűtípust nézd

Ha a betűtípus kiválasztásán már túlestél, ideje kicsit messzebbre tekinteni.

A tipográfia rengeteg további építőelemből áll össze, ezek pedig többek között:

  • betűméret,
  • kiemelések, például félkövér és dőlt
  • elrendezés, pl. jobbra, középre vagy balra zárt,
  • díszítő és elválasztóelemek (pl. tagoláshoz)


Tipográfiaminták a Wezzpage weboldalszerkesztő blogján

Betűtípusok a vállalkozásodnak

A választható betűtípusokat a színekhez hasonlóan a Megjelenés menüpontban találod a Wezzpage-adminban.

Annak érdekében, hogy mindenki találjon megfelelő betűtípust a vállalkozásához és a céljaihoz, több mint 35 betűtípus áll rendelkezésre.

Ezek között találsz komolyat, játékosat, feltűnőt, elegánsat… vagy olyat, ami épp kedvedre való (bár ezt nem feltétlen ajánljuk).

A további formázási lehetőségeket minden szövegrészletnél egyedileg állíthatod be, így minden esetben az igényeknek és a céloknak megfelelő szöveget tudsz alkotni.

Képek, képek mindenhol

Alaptétel, hogy mindenki – mi is, te is, a vevőid is – szívesebben olvas olyan szöveget, amely megfelelően tördelt, és amelyben vannak kellemes, szép és jól illusztráló képek.

A képek beszerzése azonban trükkös tud lenni.

Csak azért, mert megtetszik a Google-ben talált képek egyike, még nem vagy jogosult használni azt.

Sokan nem tudják, de a Google képkeresőjében talált képek többségét nem használhatod fel – vagy csak forrásmegjelöléssel. Ennek oka a szerzői jogvédelem. Amennyiben ilyen fotót töltesz le, az lopásnak számít – még akkor is, ha nem tudsz róla.

Képválasztás illusztrációja a Wezzpage weboldalszerkesztő blogján

Sok-sok oldal van azonban, ahol jó minőségű, szép, és ami a legfontosabb, ingyenesen használható stockphotokat találhatsz nagy választékban.

Ilyen oldalak többek között:

A képek fontosságáról és a szempontokról a Van képed hozzá? című cikkünkben írtunk bővebben, de álljanak most itt a legfontosabbak:

Ügyelj a minőségre! A sötét, szemcsés, homályos, szellemképes, túlexponált stb. képeket felejtsd el!

Figyelj a képméretre! Nagyon zavaró, ha egy kép csupán miniatűr, és alig látszik, ám az is, ha túl nagyot választasz, és csak lassan tölt be az oldaladon.

Nem kell minden képet Photosopolni, de nem árt, ha ismered az alapvető képszerkesztő programokat, mint pl. a Microsoft Office Picture Manager.

Műhelykép a Wezzpage weboldalszerkesztő blogján

Ha személyes kapcsolatban vagy a vevőiddel, nyugodtan készíthetsz műhelyképeket. Ha például kis mennyiségben készítesz kézműves termékeket megrendelésre, nyugodtan készíts magad képeket a műhelyedről. Ebben az esetben ugyanis a stockfotók valószínűleg hiteltelennek fognak látszani.

Profi képszerkesztő a honlapodhoz

Ha pedig megvan a tökéletes kép, ami te magad készítettél, egy honlapról töltöttél le vagy a Wezzpage képtárából választottad, jöhet a csinosítgatás.

Ahogy írtuk, nem szükséges minden képet retusálni vagy átszerkeszteni, néha azonban szükség van egy javításra vagy átalakításra.

Ehhez a Wezzpage honlapszerkesztőjében az Aviary képszerkesztő lesz a segítségedre, amely sokak számára meglepően sokat tud.

Az Aviary képszerkesztő felülete a Wezzpage weboldalszerkesztő blogján

Miután behúzol egy kép dobozt a weblapodra, és feltöltöttél egy új képet, vagy válaszottál egyet meglévők közül, az Aviary képszerkesztő felülete fog köszönteni. Az Aviary számtalan funkciót kínál, melyek közül most felsoroljuk a leggyakoribbakat.

A varázspálca: három lehetőséget biztosít neked, az egyik a képek minőségének javítása, a következő (a megvilágítás) a rossz fényviszonyok között vagy sötétben készült képet javítja, végül a színkorrekció a kép színeit teszi élethűek.

A levágás, mellyel vagy egyedi méretre tudod vágni a képedet, vagy valamelyik beépített méretarányt alkalmazhatod.

Átméretezés: itt tudod megváltoztatni a képed felbontását, ha a feltöltés előtt ezt még esetleg nem tetted meg.

További funkciók:

  • tájolás
  • fókusz
  • fényerő
  • kontraszt
  • élesség
  • szöveg
  • hibajavító eszköz
     

Ha többet szeretnél megtudni az Aviary használatáról, ajánljuk a Helpcenterünkben elérhető, rendkívül részletes cikket.

Ahogy fentebb is írtuk, a webdesign nem ebből a három dologból áll össze, ám ha ezekre figyelsz, máris sokat tettél azért, hogy a honlapod ne csak vonzza, de meg is tudja tartani a felhasználókat.

Mindennek ellenére, ha komolyabb webdesign-megoldásokra van szükséged, válassz a Wezzpage elérhető designjai közül, vagy kérd egy webdesigner segítségét.

Ha pedig máris szeretnéd kipróbálni, milyen színeket állíthatsz be a honlapodon, vagy épp hogyan tudod szerkeszteni a képeidet, kattints a gombra, és máris kísérletezhetsz!

Ami még érdekelhet