Kategóriák

Hogyan keress hatékonyan a Google-ben?

Napi több mint 3 millárd keresés, aminek a túlnyomó többsége már az első találati oldalon válaszra talál. Anélkül, hogy megválaszolnánk a Google algoritmusaira irányuló kérdéseket, nézzük, hogy hogyan tudod te is befolyásolni a saját kereséseidet!

Kezdjük egy egyszerű kereséssel. Írjuk be, hogy: alma.

Az eredmény közel sem meglepő. Első két helyen wikipédiás cikk. Ebből remélem már kapizsgálod, hogy itt szerepelni nem rossz dolog - természetesen nem is egyszerű, de erről majd egy későbbi blogbejegyzésben…

A trükkök azonban csak most kezdődnek…

 

Idézőjel

Próbáljunk ki most két keresést ugyanazzal a szóval, annyi különbséggel, hogy a másodikat idézőjelbe tesszük.

Láthatóan más eredményeket kapunk, ami annak az eredménye, hogy ilyenkor kizárólag a beütött szóra keresünk, semmilyen más hozzá kapcsolódó vagy hasonló szóra.

 

Mínuszjel

Tudtad, hogy a mínusz jel használatával kizárhatod azokat a szavakat a keresésből, amikről nem szeretnél találatokat látni. Próbáljuk ki a Nap és a Wikipédia összefüggésében. Ha csak a Nap szót írjuk be, akkor a jól megszokott módon a Wikipédia ugrik fel elsőként. A -wikipédia hozzátételével azonban egyből eltűnik az iménti találat. Ezzel tehát szavakat és céloldalakat is kizárhatunk a keresésből.

 

Egy kimondott oldalon való keresés

Megmondhatod a Google-nek, hogy csak egy kiválasztott oldalon keressen. A keresendő szó után csak írd be, hogy site: és a választott weboldal címe.

Alábbi példánk a krumplival és a nosalty.hu-val.

 

Zeneszöveg keresés

Biztos előfordult már veled is, hogy hallottál egy jó dalt a rádióban, de esetleg nem minden szavát ismerted, így nem találtad meg a Youtube-on. Írd be az ismert részletet idézőjelek közt a Google keresőbe és a végére írj egy csillagot!

 

Titkos szimbólumok a hatékonyabb keresésért

Az “&” jelet használd, ha szeretnéd hogy csak olyan oldalak jelenjenek meg, amin mindkét említett szó szerepel. Próbáljuk ki a Bazilika és a Bazilika & Esztergom aspektusban.

Mégis mennyivel olcsóbb ez a ruha, amire ki van írva, hogy 9000 forintról 23%-kal le van árazva? Kérdezd meg a Google-t, mert ő ezt is tudja. Írd be, hogy 23% off of 9000 üss egy entert és máris kiadja, hogy mennyiért veheted meg az akciós cuccodat!

Egyre divatosabb hashtageket használni, amit nyilván a Google is kihasznál. Ha szeretnél a legújabb trendekről érdeklődni, akkor üss be egy “#” jelet a keresendő szó elé.

Sőt, egyben is kereshetsz minden közösségi médiumon, ha egy @-t ütsz a keresés elé. Próbáld ki a @wezzpage kifejezést. Aztán kövess minket, ahol csak tudsz… :)

Ami még érdekelhet