Kategóriák

4 kérdés, amit fel kell tenned egy állásinterjún

A hirdetés feladása után

Kezdjük azzal, hogy hogyan keres (sajnos) egy átlag munkakereső állást. Kiválasztja a listából a neki tetsző pozíciókat, majd gondosan beküldi az összes lehetőségre az előre megírt sablon motivációs levelét és önéletrajzát. A keresők töredéke olvassa végig a hirdetést és még kevesebben keresnek más infókat is cégedről.

Nyilvánvalóan te sem szeretnél egy ilyen hanyag emberrel dolgozni, aki még végig sem olvassa a hirdetést. Időpazarlás már csak az önéletrajzát is végigolvasni, nem hogy interjúztatni.

Ennek elkerülése érdekében kérj valami olyat jelentkezőtől, amiből kiderül, hogy legalább elolvasta a követelményeket. Például az e-mail tárgyába írja be, hogy NYÁR. Ezzel máris kiszűrted azokat, akik csak vakon küldözgetik a nagyvilágba az önéletrajzukat.

 

Telefonos interjú

Az önéletrajz alapján egy jó nagyot szűrhetsz már, azonban innentől kezdődik az a rész, hogy ne „csak” egy jó jelentkezőt válassz ki, hanem a legjobbat.

Beszéltesd. Hagyd, hogy meséljen saját magáról, munkatapasztalatairól, élményeiről.

Mondhasson nemet. Kicsit részletesebben is belemehettek a munkába. Jobb, ha már ilyenkor kiderül, hogy nem alkalmas rá.

Személyes találkozó egyeztetés. Ha úgy tűnik, megfelel a munkára, akkor mindenképpen egyeztess le egy időpontot vele még ezen telefonhívás keretein belül.

 

Személyes találkozó

Megjött a delikvens, szimpatikus, jól öltözött, szakmailag megfelel. Jöjjön az a 4 buktató kérdés, amit a multiknál mindig meg fognak kérdezni a HR-esek.

 

1. Mit tudsz a cégünkről?

Hányszor keseredtünk el amiatt, mert az ígéretes jelölt még meg sem nézte a wezzpage.hu-t. Ha valaki tényleg pályázik egy felkínált állásra, akkor az a minimum, hogy megnézze a weblapod. Ebből tényleg nem szabad leadni, ha tényleg olyan embert szeretnél a csapatodban tudni, akit érdekel is a terméked/szolgáltatásod. Ha erre felszínes válaszokkal felel, akkor nyugodtan kérdezz bele, hogy miért lenne az ügyfeled, vagy éppen miért nem?

2. Hogy képzelsz el egy átlagos napot a cégünknél?

Sajnos sokan szépítve adják meg egykori munkaköri leírásaikat, azaz hiába írják le, hogy milyen projektekben szerepeltek, ha lényegi munkát nem végeztek. Ezzel a kérdéssel sokat leszűrhetsz abból, hogy ténylegesen milyen tapasztalatai vannak olyan területeken, amikre neked szükséged van.

3. Mennyire érdekel a betöltendő munkakör? Rendszeresen olvasol róla? (Pályakezdőknek) / Hogyan tudtad volna hatékonyabban elvégezni munkádat az előző munkahelyeden? (Tapasztaltnak)

Többszörösére tudja emelni a munkatársak tempóját is egy olyan új kollega, akinek a vérkeringésében van a szakmája. Nem csak 8-tól 5-ig érdekli őt a feladata, hanem azon kívül is. Mintha egy állatorvos munkaidőn kívül nem szeretné a kutyákat – teljesen nonszensz. Miért nem keresel te is olyat, akinek a munkaidőn kívül is ezen jár az esze?

A tapasztaltak esetén pedig jó visszajelzés lehet, ha még el sem gondolkodott azon, hogy mit kellett volna másképp csinálnia...

4. Eljátszanád velem ezt a szituációs játékot?

A legtöbb betöltendő szerepnél a munkavállalónak alkalmasnak kell lennie a kifelé törénő kommunikációra. A legjobb, ha már az első alkalommal teszteled, hogy hogyan kezeli a váratlan szituációkat, a kényelmetlen helyzeteket.

 

Ez a négy kérdés persze a betöltendő pozíció alapján módosulhat, és nem ez az összes, amit meg kell kérdezned, de a tapasztalataink alapján azt mondhatjuk, hogy mindenképpen érdemes ezeket feltenni.

Ami még érdekelhet