Kategóriák

Hogyan fogjak bele weblapom elkészítésébe?

Fogalmazd meg a céljaid

A dizájn és a képek kiválasztásánál is sokkal fontosabb, hogy tudd, mit szeretnél elérni a weblapoddal. Építeni a márkádat? A webshopodba irányítani a látogatókat? Egyszerűen csak egy letisztult bemutatkozást szeretnél? Bármelyik is legyen a válaszod, ezt az első kattintás előtt tudnod kell. Eköré lehet csak építeni minden mást.

 

Inspirálódj

Először nézd meg a konkurenciáid honlapját és keresd meg azokat a pontokat, amik hiányoznak róluk. Ezután pedig járj nyitott szemmel a neten. Gyűjts össze minden olyan ötletet tőled teljesen független weboldalakról, amiket jónak tartasz. Rengeteg olyan trükköt találni teljesen váratlan helyeken, amiket egy kicsit faragva tökéletesen beilleszthetsz a saját weboldaladba. Nézd meg a referenciáinkat a wezzpage.hu oldalon alul vagy kövesd Facebook oldalunkat, és figyeld a péntek délutáni posztokat.

 

Rajzold le az oldalad egy lapra

Legyen egy rajzolt váza is a weblapodnak. Építsd fel logikailag a menüpontok és aloldalak felépítését. Minden aloldalt rajzolj fel egy külön A4-es lapra úgy, ahogyan nagyjából fejben már elképzelted. Itt már nagyszerűen látszani fognak azok a sarkalatos pontok, hogy fejlécképpel vagy anélkül kell csinálnod az adott aloldalt, és hogy hogyan helyezed el egymás mellé a tartalmaidat.

 

Töltsd meg élettel a weblapod

Ha fejben már látod magad előtt, hogy hogyan fog kinézni a wezzoldalad, akkor ideje nekilátni a munkálatoknak. Jó hírünk van, a Wezzpage szerkesztőjével ez a rész igen élvezetes lesz! Itt még ne a végleges változatot próbáld meg elérni! Ha már példatartalommal is meg tudod tölteni úgy az oldalt, hogy az számodra megfelelő legyen, akkor a teljes tartalommal együtt le fogod nyűgözni saját magadat is!

 

Válogass jó képeket

Most biztos azt gondolod, hogy ez lesz a legélvezetesebb rész. Ebben az esetben van egy rossz hírem számodra… Ha nem voltak meg előre a méretezett, vízjelezett képeid, akkor jó eséllyel ennél a résznél szenvedni fogsz. Jó képeket válogatni sokszor igazi rémálom, még akkor is, ha megannyi lehetőség áll rendelkezésedre. Ebben a blogcikkben mutatunk pár linket, ahonnan ingyen tölthetsz le jó minőségű képeket. Mivel azonban ezek az oldalak elég népszerűek, így jó eséllyel nagy részükkel már találkoztál valahol a neten…

 

Igazítsd a szövegeket a meglévő helyekhez

A szövegek hossza nagyban befolyásolhatja oldalad kinézetét, ezért érdemes legalább nagyjából elkészíteni előre ezeket, hogy lásd, mennyi helyet foglalnak majd. Javasoljuk, hogy az előre beírt példa szövegeid alapján írd meg a végleges szövegeket, mert így sokkal egyszerűbb dolgod lesz. Ha először "végleges" szövegeket írsz és ahhoz válogatsz megfelelő méretű képeket, akkor bizony nehéz éjszakák elé nézel…

 

Véglegesíts

Eléggé pepecselős munka lesz, de érdemes odafigyeléssel végezni ezt a részt. Mivel a sablonok között szabad átjárási lehetőséget biztosítunk, ezért merjük azt mondani, hogy ezt hagyd a végére. Ha már ki vannak választva a képek, megírva a szövegek, akkor csak hátra kell dőlnöd és végignyomkodni a különböző dizájnjainkat. A képek pozícionálása, szövegek megszerkesztése, gombok elrendezése ebben a részben jöjjön csak.

 

Kérj visszajelzéseket

Rengeteg ingyenes módszer létezik erre, de nem kell ezt sem túlbonyolítani. Oszd meg Facebook oldaladon ismerőseiddel frissen elkészült weboldalad, hogy véleményezzék. 5-6 értékelés már sokat segíthet! Mindenképpen legyen közte női vélemény is – állítólag ők látnak valamit, amit a férfiak nem… :)

Ami még érdekelhet