Kategóriák

Hat gyakori webdizájn hiba, ami árthat a weboldalnak

A weboldaladra úgy kell tekintened, hogy az Te magad vagy, hiszen Téged képvisel online. Ez a vállalkozásod arca és pont emiatt muszáj, hogy szép dizájnnal rendelkezzen. A Wezzpage pont azért jött létre, hogy könnyedén alkothasd meg a számodra legmegfelelőbb weboldalt, az egyszerű használat, a rengeteg dizájn lehetőség és a folyamatosan bővülő eszköztár mind azt teszi lehetővé, hogy büszke légy az oldaladra.

Amikor már úgy érzed meg van az ötlet, és kész vagy elkészíteni a tökéletes oldalt, ne feledd, hogy a dizájnon is nagyon sok múliki! Itt leírunk néhány általános webdizájn hibát, amelyeket jobb, ha elkerülsz és néhány tanácsot, hogyan tudjuk ezeket elkerülni!

1. Amikor nem olvasható a tartalom

Sokszor belefutunk abba a hibába, hogy a szövegnek nem adunk megfelelő kinézetet. Ez röviden annyit jelent, hogy vagy túl sok a szöveg egy oldalon, túl pici betűkkel van írva vagy épp nem látszódik a háttér színe miatt. A legfontosabb, amit figyelembe kell vennünk, hogy a látogatóink és ügyfeleink számára minden kivehető legyen. Ez nemcsak a tartalomnál fontos, hanem akár a menüsorban is, ugyanis egy rossz választás azt eredményezheti, hogy a látogatónak fogalma sincs melyik menüpontra kattint. Tehát ne válasszunk egy sötét háttér mellé sötét betűszínt, de a rikító színeket is jobb elkerülni, mert így is nehezen olvasható a szöveg. Igazítsuk a betűtípust, a méretet és a színeket a stílushoz, hogy minden tökéletesen illeszkedjen az oldalhoz.

Olvashatatlan szöveg a weboldalon

 

2. Ha nincs konkrét stílusa a weboldalnak

Minden egyes téma más stílust képvisel, így weboldalunkat is eszerint kell terveznünk. Nem mindegy, hogy egy utazós, gasztronómiai vagy épp fotós weboldalunk van, mert mind a három kategóriát más jellemez. A lényeg, hogy sose keverjünk több stílust, mert ez olyan látszatot kelthet, mintha nem tudnánk, mit is akarunk pontosan. Maradjunk egyfajta kinézetnél, és a választott arculaton belül legyünk kreatívak. Mindig dolgozzunk következetesen és ügyeljünk a színekre is, hogy azt a hatást érjük el, amit szeretnénk!

3. Átlátható navigáció

A menüpontokkal segítjük a látogatókat, hogy mindent megtaláljanak. Ez legyen letisztult és egyértelmű. Ne halmozzuk egymásra a linkeket, mert ha nem magától értetődő, hogy mi mit jelent, akkor valószínűleg az érdeklődők feladják az oldal böngészését. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha már előre mgtervezzük, hogy pontosan hány menüpontot szeretnénk, hány aloldalt és honnan hova szeretnénk eljuttatni a nézelődőt a kattintásokon keresztül. Ezenkívül létrehozhatunk egyéb oldalakat is, ami nem fog megjelenni a menüsorban, így nem tűnik túl zsúfoltnak. Ide egy képpel, gombbal vagy szöveges linkkel könnyen el tudjuk vezetni a látogatót.

4. Képek

Első szabály, hogy mindig jó minőségű, nagy felbontású képeket használjunk, melyeket a szerkesztőben tovább tudunk variálni tetszés szerint az Aviary képszerkesztő segítségével. Fontos arra is figyelnünk, hogy a kép, amit használunk saját legyen, avagy nem jogvédett. Ebben a Wezzpage a segítségedre lesz, hiszen folyamatosan bővülő képtárral rendelkezik, ahonnan bátran válogathatsz weboldaladhoz a jó minőségű képekből. Viszont vannak olyan oldalak, ahol szintén díjmentesen lehet letölteni képeket, ehhez itt van segítség. A kép legyen összhangban a tartalommal, hiszen ha van egy adott szövegünk és beillesztünk mellé egy teljesen mást üzenő képet, ez összezavarja az olvasót. Nemcsak stílusban, színvilágban, hanem tartalmilag is törekedjünk ideális képet választani! A Wezzpage-nél létre tudsz hozni Galériát vagy Képvetítőt, így egyszerű több képet feltölteni a témában!

Homályos kép

 

5. Összevisszaság

A közhely igaz, miszerint "kevesebb néha több". Itt ugyanúgy arra kell figyelni, hogy az oldal legyen letisztult. Ne halmozzuk és pakoljuk egymásra a különböző tartalmakat, minden oldalnak és minden résznek legyen meg a saját funkciója. 

Zsúfolt weboldal

 

6. Mobil és tablet nézet

A Wezzpage weboldalak úgy vannak tervezve, hogy mobilon és tableten is tökéletesen jelenjenek meg. Itt annyit tudunk tenni, hogy mikor elkészült az oldalunk, megnézzük hogyan néz ki más eszközökön. Manapság időben mérve az emberek többsége többet nyomkodja okostelefonját vagy tabletjét, mint a számítógépét, sokszor azokon keresztül keres fel oldalakat. A mi célunk, pedig hogy számukra is megfelelő küllemet biztosítsunk! A mobilnézet automatikusan mobil menüt fog megjeleníteni, az oldal tartalmát nem kicsinyíti le, hanem tagolva egymás alá rendezi. Akár álló, akár fekvő nézetben a legoptimálisabb megoldást fogja alkalmazni.

Mobil optimalizált weboldal

 

Ezekre érdemes tehát a leginkább figyelni ahhoz, hogy weboldalunk a legjobb benyomást keltse!

Emellett a Wezzpage felkínál egyedi dizájn tervezést is, melyről ITT találsz bővebb információt.

További hasznos toppekért, iratkozz fel Blog oldalunkra!

 

Ami még érdekelhet