Kategóriák

(Hogyan) legyél olyan sikeres, mint Hosszú Katinka

Avagy a sikernek ára van, nem titka

Nincs abban semmi meglepő, hogy az elmúlt bő 3 év alapján mindenki csodálattal adózik Hosszú Katinka és edzője-férje teljesítménye előtt (na jó, majdnem mindenki). 2013 óta töretlenül hozzák a jobbnál jobb eredményeket, világcsúcsokat és érmeket, és mindezidő alatt rá sem bagóztak a kételkedőkre. Mutatunk 5 dolgot, amit érdemes eltanulnod tőlük, ha igazán sikeres akarsz lenni.

Hosszú Katinka és Shane Tusup 2012, az „ominózus” londoni olimpia óta leszegett fejjel, határozott tekintettel haladtak előre a céljuk, vagyis a világcsúcs, az olimpiai cím és megkérdőjelezhetetlen győzelmek felé. Az eredmény? Három olimpiai arany- és egy ezüstérem, valamint felbecsülhetetlen értékű erkölcsi győzelem.

A titkuk – tulajdonképpen saját bevallásuk szerint is – az, hogy nincs titkuk. Csak a határozott, következetes, szigorú és kemény munka van. Valahogy így:

A riói győzelmek után is csak annyit láttunk, hogy 2-3 nap után újra munkába álltak, majd míg a legtöbb versenyző – egyébként jól megérdemelt – pihenését tölti, addig ők már 3 világkupa-állomáson vannak túl.

Kétségtelen, hogy bármely vállalkozó példaképként tekinthet rájuk. Íme az az öt dolog, amit érdemes eltanulnod tőlük.

Ne törődj a kételkedőkkel!

Nem igazán lehetett kimaradni abból a hacacáréból, ami 2015 végén és 2016 első felében Hosszú Katinka és a Magyar Úszószövetség között zajlott. A nyilvánosság számára ekkor vált világossá, hogy mennyire másként dolgozik Hosszú Katinka és Shane Tusup, mint mindenki más. Valószínűleg a hazai szakmai oldalról már korábban is kaptak kritikákat, ekkoriban azonban sokan megkérdőjelezték a módszereit. Csak néhány az általános hozzászólásokból:

  • Minek neki külön masszőr?
  • Neki miért nem jó az az edzésmódszer, ami mindenkinek – biztos csak azért jár folyton versenyekre, hogy jól megszedje magát.
  • Minek neki az a drága mozgáselemző rendszer?
     

És így tovább.

Ők azonban pontosan tudták, mi a céljuk, mi a tervük, és milyen munkát kell ehhez elvégezni. Nem hallgattak senki ellenvetésére – ami kívülről akár nagyképűségnek is tűnhetett –, és végigvitték, amit akartak. Az eredmény magáért beszél, nem igaz?

Amit te tanulhatsz ebből:

Mindig lesznek kételkedők, rosszakarók, kontárok. Ha viszont pontosan tudod, hová akarsz elérni, milyen út vezet ehhez, akkor ne hagyd senkinek, hogy eltérítsen ettől az úttól! Makacsold meg magad, és csináld végig, amit elkezdtél – érd el a célod!

Higgy a megkezdett útban!

Ahhoz, hogy a fenti tanácsot végig tudd vinni, hinned kell magadban. Ahogy Katinka és Shane tette; hiszen nem dacból nem hallgattak másokra, hanem azért, mert ismerik egymást és magukat, a kidolgozott tervet, és hisznek abban, hogy számukra ez a megfelelő út. Biztos, hogy az ésszerű kritikákat meghallgatják, és ha szükséges, fel is használják a terv javítására, de az alapoktól nem térnek el. Hisznek abban, hogy amit kitaláltak, az célra vezető.

Amit te tanulhatsz ebből:

Biztosan lesz olyan, amikor a vállalkozásodban mélypontokkal találkozol, amikor hezitálsz, és amikor nem jönnek be a dolgok. Ha viszont az elején átgondoltad, mit akarsz, és mit kell ehhez tenned, akkor higgy a kidolgozott tervben, és ne add fel. Fogadd el, hogy vannak nehézségek, de bízz abban, hogy a munkád kifizetődik.

Ha elkezded, dolgozz profin!

Hosszú Katinka és Shane Tusup vérprofik – ez kétségtelen. Ehhez van szükség a saját masszőrre, a mozgáselemző rendszerre, és ezért várják el maguktól is a lehető legkeményebb munkát. Ezért van az, hogy reggelente, amikor a többség még legfeljebb a kávéjátá szürcsölgeti, ők már az uszodában vagy az edzőteremben vannak. Mindenkitől – természetesen saját maguktól is – a lehető legjobb teljesítményt várják el, és nem elégednek meg semmivel, ami kevesebb.

Amit te tanulhatsz ebből:

Soha ne elégedj meg a legjobbnál kevesebbel. Ha belevágsz a marketingbe, akkor ne elégedj meg azzal, hogy van Facebook-oldalad, hanem találd ki, neked valóban az a legjobb felület-e. Lehet, hogy professzionális céges tréningeket tartasz, ezért neked a LinkedIn kell. Ne elégedj meg azzal, hogy mint mindenkinek, neked is van honlapod. Olyan weboldalt készíts, amely az értékeidre alapul, a céljaidat szolgálja, és a közönségedet szórakoztatja. Legyen olyan honlapod, amely formailag és tartalmilag a legjobbak között van; legyen mobilbarát, vedd figyelembe a SEO-t, szolgáltass tartalmat, és ne hanyagold el. Az nem profi hozzáállás, hogy „rendben, mostmár nekem is van honlapom, akkor hátradőlhetek”. A profi hozzáállás ez: „ez az, kész a honlapom. Holnap mit fejlesszek rajta, hogy 2 ember helyett 4 kérjen ajánlatot? Milyen tudást osszak meg az emberekkel, amelyre szükségük van?”

Készülj fel minden helyzetre!

Láttad, hogy Hosszú Katinka szünet nélkül a versenyeket járta? Láttad, hogy az olimpiai előtti napokban arról szóltak a hírek, hogy éjfélkor – a döntők időpontjában – már csak ő volt az uszodában, szinte „ő zárta” a létesítményt? Akkor láttad, hogy a célja az, hogy az olimpiai döntő „csak egy verseny legyen a többi közül”. Hogy ne legyen semmilyen meglepetés, és bármikor, bármilyen körülmények között, bármilyen (lelki)állapotban ki tudja hozni magából a legtöbbet.

Amit te tanulhatsz ebből:

Modellezd a lehető legtöbb helyzetet! Készíts válságkezelési kézikönyvet, végiggondolva, hogy milyen veszélyek fenyegethetik a céged. Mi történik, ha nem fizet az ügyfeleid fele, és el kell bocsátanod néhány munkatársad? Mi történik, ha az egyik kollégád munka közben megsérül? Tedd fel ezeket a kérdéseket és gondolatkísérletként készülj fel rájuk – majd írd le, hogy mi a teendő ilyenkor! Járj el a lehető legtöbb szakmai találkozóra, hogy a következőn már kötetlenül cseveghess akár a potenciális ügyfeleiddel is! Szervezz minél több ügyféltalálkozót, hogy a következő tárgyalás már „csak egy” legyen a sok közül. Szerezz tapasztalatot szándékosan minél több helyzetben, hogy később ne lepődj meg, csak kezelned kelljen a problémát.

Dolgozz keményen!

Hosszú Katinka mottója így szól: Hard work always pays off! Avagy: a kemény munka mindig kifizetődik! Esetleg kicsit szebben: a kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét. Lehet ebben kételkedni, látva Shane Tusup és Katinka eredményeit? Nem igazán. Minden nap dolgoznak; nincs szünet, nincs ünnep, nincs szabadság.

Amit te tanulhatsz ebből:

Kifogás végképp nincs. Sok külföldi és hazai vállalkozó vagy épp sportoló vallja, hogy akkor érhetsz el sikereket, ha amíg mások családi összejövetelen vannak, te a stratégiádon dolgozol. Amíg mások moziba mennek, addig te szakmai cikked írsz. Amíg mások leülnek egy kávéra a haverjukkal, addig te leülsz egy kávéra a következő ügyfeleddel. Lesz néhány év, amikor szinte szünet nélkül dolgozol – keményebben, mint a környezetedben bárki. Aztán azt veszed észre, hogy a vállalkozásod beindult, és immár önfenntartó.

A kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét…

Ami még érdekelhet