Képszerkesztés

Az Aviary képszerkesztővel több helyen is találkozhatunk a szerkesztőben, ha képekkel dolgozunk.

A galéria, a képvetítő és az egyszerű kép modulnál is találkozhattunk már a kis ecset ikonnal.

Húzz be egy kép dobozt weblapodra, majd tölts fel egy új képet, vagy válassz egyet meglévőid közül. Erről részletesebben a kép modul helpben olvashatsz. Amint elérkeztünk a kép beállításai ponthoz, a bal oldalon elhelyezkedő kép jobb felső sarkában találjuk a ceruza ikont.

Ekkor az Aviary képszerkesztő felülete fog köszönteni minket, ahol a lehető legkülönbözőbb módokon alakíthatjuk át képünket, menjünk is szépen sorban.

1. Varázspálca eszköz

Itt három lehetőség közül választhatunk egyet, amit alkalmazni szeretnénk képünkre. Az első a nagy felbontás, amit akkor érdemes használni, ha gyengébb minőségű telefonnal vagy fényképezőgéppel vettük fel a képet, és így szeretnénk javítani minőségén. A megvilágítás eszközzel a sötétebb, rosszabb fényviszonyok készült képet tudjuk kivilágosítani. A színkorrekció lehetőséggel pedig azt hozhatjuk rendbe, ha képünkön nem élethűek a színek.

2. Effektek

Az előre beépített effektek segítségével egy kattintással különböző népszerű hatásokat érhetünk el. Egyszerre csak egy helyezhető fel minden képre. Ha több effektet szeretnénk kombinálni, akkor az első kiválasztása után kattintsunk az alkalmazás gombra, innentől pedig ezt a mentett változatot fogja alapértelmezettnek kezelni a szerkesztő.

3. Keretek

Ebben a menüpontban szintúgy egy kattintással helyezhetünk fel kereteket, csak úgy mint az effekteknél. Ugyanúgy kombinálhatunk két keretet, ha az első felhelyezése után az alkalmazás gombra kattintunk.

4. Matricák

Válasszuk ki a használni kívánt matricát, kattintsunk rá, ami egyből megjelenik a kép közepén. A matrica jobb alsó sarkában megjelenő szürke gombbal növelhetjük, csökkenthetjük a méretét föl-le mozgatással, jobbra-balra húzással pedig forgathatjuk. Egyszerre több is felhelyezhető a képre, és kilépés nélkül, egyesével állíthatjuk az összeset, egymás után.

5. Levágás

Tetszés szerinti méretre, vagy beépített méretarányaink szerint bármikor átméretezhetjük képünket ezzel a lehetőséggel. Kattintsunk az egyedi fülre, így a kép négy sarkán megjelenik négy szürke kör. Ezeket bármerre húzhatjuk, miközben az egér mellett megjelenik, hogy éppen hány pixel szélességnél és magasságnál járunk. Előre beépített méretarányaink segítségével pontosan olyan arányú képet fogsz kapni, amilyenre szükséged van weblapodhoz.

6. Átméretezés

Itt megadhatod, hogy milyen felbontású legyen képed. Add meg a kívánt szélesség pixelszámát és a rendszer automatikusan módosítja a magassági adatokat úgy, hogy közben megtartja a képarányt. Ha nem szeretnéd, hogy megmaradjon a képarány, akkor egyszerűen csak kattints a kis zár ikonra a két érték között.

7. Tájolás

Két-két összetartozó lehetőségünk van ebben a menüpontban. Az első kettővel balra, illetve jobbra tudjuk egyszerűen forgatni a képet. Ha nem 90 fokkal szeretnénk forgatni a képet, akkor kattintsunk a kép tetején megjelenő szürke gombra, majd kezdjük el manuálisan forgatni a képet. A négyzetrácsos terület jelzi, hogy mennyi marad meg a képből a forgatást követően. A bal oldali tükrözés gombbal függőlegesen, míg a jobb oldalival vízszintesen tükrözhetjük a képet.

8. Fókusz

Kör, vagy sáv alakban fókuszálhatjuk képeinket. Válasszuk ki a bármelyik eszközt, helyezzük egy húzással bárhova, és változtassuk méretét a szürke gombbal. A képen a körön/sávon belüli terület lesz éles, míg a kívül maradt részek elhomályosulnak.

9. Fényerő

A csúszka egyszerű használatával állítsuk be a kívánt világosságot jobb oldalra, vagy sötétséget bal oldalra. Ez a legfinomabb módja annak, hogy sötét képeinket világossá, a túl világosakat pedig sötétebbé tegyük.

10. Kontraszt

A csúszka jobbra húzásával növelhetjük, míg balra húzásával csökkenthetjük a kép kontraszt arányát.

11. Világosítás

Kép színeink élénkségét állíthatjuk jobbra pozitív, balra negatív irányba. Szürkésebb, nem túl színgazdag képeknél ajánlott felfelé, túl színpompás képeknél lefelé állítani.

12. Melegség

A csúszka jobbra húzásával a meleg, míg balra húzásával a hideg színeket hozzuk előtérbe. Azaz előbbivel pirosas, míg utóbbival kékes hatást tudunk elérni. A kéknek hideg, míg a piros-narancsnak meleg hatása van.

13. Élesség

A komplett kép expozíciójába tudunk belenyúlni ezzel az eszközzel. Jobbra növelhetjük, balra pedig csökkenthetjük a kép élességét. Javasoljuk olyan hátterek kialakításánál, ahol nem lényeg, hogy mi van a képen, csupán a hatás kedvéért szeretnénk betenni valamit.

14. Kitöltés

Amint erre a lehetőségre kattintunk, képünk azonnal fekete-fehérré változik, hogy látványos legyen a különbség. Kattints az egyszerű ecset eszközre, válaszd ki az ecset méretét, majd színezz szabadon. Ahol az ecset éri a képet, ott visszaállnak az eredeti színek. Az okos ecsettel azonban sokkal látványosabb eredményeket érhetsz el. Kattints az eszközre, válaszd ki az ecset méretét, majd kattints bárhova a képen és tartsd lenyomva a bal egérgombot. Ekkor mintát vesz az adott színről az eszköz, így ha tovább húzod a képen az ecsetet, akkor látni fogod, hogy a bázishoz hasonló területeket fogja csak kiszínezni.

A radír eszközzel bármikor visszaállíthatod fekete-fehér állapotúra a képet – csak kattints a célterületre.

15. Rajzolás

Ezzel a hagyományos rajzoló eszközzel egyszerűen válassz egy színt a színpalettáról, válaszd ki az ecset méretét, majd színezz oda, ahova csak akarsz. A radírral pedig bármikor törölheted a rajzoló eszközzel végzett munkáid.

16. Szöveg

Amint belépünk ebbe a menüpontba, máris megjelenik a képen egy szövegdoboz, amibe már írhatjuk is a kívánt szöveget. Ezt a megszokott módon forgathatjuk és nagyíthatjuk a szürke gombbal. A színpalettáról kiválaszthatjuk a tetszőleges színt, majd a betűtípust. Ha több helyre szeretnénk szövegdobozt elhelyezni akkor kattintsunk a +szöveg boxra. A doboz szélén megjelenő x-re kattintva bármikor törölhetjük nem kellő szövegünket.

17. Vörös szem

Válasszuk ki a szem nagyságához mérten az ecset méretét, majd kattintsunk egyet a vörös szemre és voálá, kész is.

18. Fehérítés

Nevezhetnénk akár fogkefe eszköznek is, hiszen ez a leghatásosabb módja a nem túl előnyös mosoly helyretételének. Satírozzuk be a sárgás mosolyt – nem kell izgulni, hogy véletlenül belefehérítünk másba, mivel az eszköz csak a sárgás árnyalatokra hat. Fogkrémreklámba illő mosoly, bármikor!

19. Hibajavító eszköz

Nemes egyszerűséggel elhomályosíthatjuk azokat a képrészleteket, amiket nem szeretnénk, hogy hangsúlyosak legyenek a képen, eltüntetni viszont macerás lenne őket.