Kategóriák

Nem annyira piszkos munkák: domain-választás, e-mailcím-beállítás és a többiek

Amikor túl vagy az alkotómunkán, és végre elkészültél a weboldaladdal, szembesülsz azzal, hogy ideje domainnevet választanod, e-mailcímet beállítanod, végül pedig publikálnod a honlapod. Megnyugtatunk: immár csak néhány perc választ el attól, hogy a potenciális ügyfeleid is láthassák a weboldalad.

Megálmodtad, kigondoltad, megtervezted, megcsináltad – és végre élveznéd a gyümölcsét, vagyis a vevőket. Nem húzzuk az időt; kb. 10 percen belül megteheted ezt is.

Domainnév-választás

A megfelelő domain kiválasztásáról, a szempontokról és a buktatókról már írtunk egy cikket; érdemes átböngészni, nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb bejegyzésünk. A domainneved ugyanis a virtuális névjegykártyád, vagyis a honlapod egyik legfontosabb pontja.

Egyszerűnek kell lennie, hogy bárki könnyen megjegyezhesse. Ne legyen benne helyesírási buktató, hogy senki nem téveszthesse el. Lehessen összekapcsolni veled, hogy ha csak a foglalkozásod jut eszükbe, akkor is megtaláljanak.

Hogyan és hogyan ne…

A domainnévválasztás egyszerűnek tűnik – de azért számolj el tízig, mielőtt kibukik belőled az első gondolat. Amint írtuk korábban, az esélyt sem szabad megadni, hogy elfelejtsék weblapod címét. Legyen benne valami, ami az ismertetőjegyed: a neved, a foglalkozásod, a városod, esetleg az, ami mindenkinek eszébe jut rólad. Például, hogy építkezési vállalkozóként az összes ügyfeled építkezése stresszmentes. Ha így van, legyen a domain stresszmentesepitkezes.

A domainnévben ne legyen: szám, aláhúzás, kötőjel és más különleges karakter. Csak a magad dolgát nehezíted meg. Képzeld magad annak a helyébe, aki találkozott veled egy barkácsboltban, és te megmondtad neki a honlapod címét, amelyben szám van. Vajon emlékezni fog, hogy furoszarak85.hu vagy furoszarak95.hu volt a cím? Nem.

Pro tipp

Foglald le az ékezetes változatot is. Kevéssé ismert, de ma már ez is lehetséges. Könnyítsd meg a saját és honlaplátogatóid dolgát. Akad olyan cégnév, honlapcím, amelyben bizony vannak ékezetek. Ahogy írtuk:

Mennyivel egyszerűbb azt mondani ügyfelednek, hogy írja csak be ékezetekkel: www.pöttyösékszer.hu.

Új domain vagy meglévő áthozatala – mindegyik jó

Ha korábban még nem volt honlapod és ahhoz tartozó domained, akkor a Wezzpage honlapszerkesztő felületén bármikor regisztrálhatsz egyet. Ha a weboldalszerkesztőben a Beállítások pontra kattintasz, válaszd baloldalon a Domain címek, végül az Új domain regisztrálása opciót. A felugró ablakba írd be a kívánt címet, csekkold le, hogy szabad-e még, és végül regisztráld.

Ha sikerült kiválasztani a neked megfelelő (és szabad) domain címet, akkor már csak a számlázási adataidat kell megadnod, és készen is vagy.

Ha pedig már van saját címed, a felugró ablakban add meg, majd a következő ablak tartalmát egyszerűen küldd el a domain-szolgáltatódnak.

Amit még érdemes tudnod: a Wezzpage weboldalszerkesztő Medium és Pro 180 és 360 napos csomagjaihoz automatikusan jár egy .hu-s domain. Ezt a csomagod aktiválása után az „ajándék domain felhasználása” gombbal tudod beváltani. Ahogy az új domainnél, a felugró ablakba csupán be kell írnod a kívánt címet, és látod is, hogy szabad-e még.

E-mailcím-beállítás

Alapelv: ha profi vagy, vállalkozóként ne használj gmail-es vagy más, hasonló e-mailcímet. Ezzel ugyanis komolytalannak fogsz tűnni a vásárlóid szemében. Gondolj bele: te komolyan vennél valakit, aki szobafesto88 [kukac] gmail.com címet ad meg?

Ennek szellemében a Wezzpage honlapkészítő felületén is csak saját domaincímes e-mailcímet tudsz regisztrálni.

Ha szeretnél e-mailcímet megadni a honlapodhoz, immár lehetőséged van erre a Medium és Pro csomagokban. Az e-mail funkciót a Beállítások menüpontban találod. Az "E-mail cím létrehozása" gombra kattintva tudod létrehozni a postafiókokat.

Amikor ezt beállítottad, láthatóvá válnak a létrehozott e-mail címek, valamint alul egy csíkon a tárhelyed foglaltsága. A későbbiekben bármikor lehetőséged van jelszót változtatni és e-mailcímet törölni.

Az e-mailcím-beállítással kapcsolatban további részleteket találsz Helpcenterünkben, ahol abban is segítünk, mit kell tenned, ha Androidhoz, Apple Mailhez vagy más eszközhöz és rendszerhez szeretnéd beállítani a címet.

Dobpergés… és publikálás

S ha mindez volt, ahogy írva – legalábbis József Attila szerint –, már csak egy dolgod van.

Megnyomni a zöld színű, publikálás gombot az oldal tetején.

Illetve pontosítunk. Az utolsó feladatod: hátradőlni, és kiélvezni, hogy immár bárki megnézheti a honlapod.

Ez a cikk a „Gondolattól a bevételszerző honlapig” cikksorozatunk 8. része. Az előző részekben szó volt arról, hogy:

  1. miért van szükséged honlapra - és mi köze ehhez Hérodotosznak
  2. milyen célokat fog kiszolgálni a honlapod
  3. hogyan építsd fel a weboldalad
  4. milyen tartalommal töltsd fel a weboldalad
  5. hogyan kell jó képet választani és azt okosan szerkeszteni
  6. színes, szélesvásznú álomhonlap - hogyan válassz designt
  7. milyen tartalmi modult mihez használj a felhasználók elégedettsége érdekében
     

Ha szeretnéd kipróbálni a Wezzpage egyszerű honlapkészítőjét, itt megteheted.

Ha pedig akár a domainnévválasztással, akár az e-mailcím-beállítással kapcsolatban kérdésed van, írj nekünk az info [kukac] wezzpage.hu e-mailcímre, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a chatablak segítségével!

Ami még érdekelhet